lørdag 14. februar 2009

12-åringen min har hatt ny omgang med strikking på skolen. Sist var i tredje eller fjerde klasse: da lærte de å strikke og laget en liten bamse. Denne gangen har de fått litt mer avanserte oppgaver, og et par oppskrifter å velge mellom. Jenten min og mange av venninnene valgte en lueoppskrift hvor du strikker riller fram og tilbake hele veien og syr luen sammen tilslutt. Trikset er at du snur før du har kommet til slutten av pinnen.12-åringen var så begeistret at jeg måtte prøve meg på oppskriften jeg også, og jammen ble det ikke ganske stilig. Luen ble grønn og fin i Malabrigo Worsted som jeg kjøpte til å lage et hekleteppe til babyen - men garnet var altfor tjukt til det, selv om fargene var kjempefine. Jeg brukte 5 mm pinner. Luen er fødselsdagspresang til søsteren min, men jeg måtte ut og teste den selv før jeg pakket den inn!

Oppskriften er enkel, men jeg aner ikke hvor den kommer fra. Ifølge 12-åringen er den som så:

Legg opp 32 masker på 6 mm pinner (jeg brukte 5 mm og luen ble fin - den blir større og litt romsligere i toppen på 6 mm.)

Strikk 26 masker. Snu.
Strikk 16 masker. Snu.
Strikk 22 masker (helt til enden). Snu.
Strikk 26 masker. Snu.
Strikk 26 masker. Snu.

Så gjentar du det igjen og igjen inntil strikketøyet er langt nok til å ta rundt hodet. Da feller du av, syr sammen kortendene, og snurper sammen i toppen. Og luen er ferdig! Jeg brukte 75 g av Malabrigoen til en lue som passet meg fint (her er Ravelry-linken).

Det var utrolig stas for 12-åringen å få lære mamma å strikke noe. Jeg rotet litt med all snuingen i starten, og jentungen var bare så stor og oppgitt og fornøyd over å måtte rette opp i mamma sitt strikketøy. Og luen ble kjempefin - jeg tror jammen jeg skal strikke en til til meg selv! Kanskje jeg legger til noen ekstra masker så den blir litt mer romslig i toppen der.Er det forresten noen som vet hvor oppskriften kommer fra? Jeg har ikke funnet noe helt tilsvarende på Ravelry.

6 kommentarer:

Guro sa...

Knallfin!

Strikkelena sa...

Kjempefin! Moro at de lærer å strikke på skolen.

Strikkforbi sa...

Hei. Kul lue, takk for oppskrift! Jeg har en award til deg på bloggen min!

Jill sa...

Takk!

Elin H. sa...

For en herlig lue! Og nydelig farge :) Jeg elsker grønn!

Oda sa...

Takk for inspirerende innlegg! Nå er jeg i gang med en tilsvarende lue (men med 42 masker og tynnere garn), og sitter og ler for meg selv fordi mønsteret både er banalt enkelt og forvirrende avansert på samme tid! Garnstudio.com ser ut til å ha en identisk oppskrift med svært tykt garn (Eskimo), men jeg synes din lue ser mer elegant ut :-)

www.garnstudio.com/lang/no/visoppskrift.php?d_nr=109&d_id=10&lang=no

På Ravelry finnes det over 100 ferdige prosjekter med dette mønsteret. Teknikken heter visst "short rows" på engelsk, på dansk er det vel "vendestrik", Og på norsk...? "forkortede pinner"? (i følge Garnstudio) Noen som vet? Morsomt og smart i hvertfall!