tirsdag 25. november 2008

Stripete bukser i alpakka

Endelig ferdig! Jeg begynte på disse stripete buksene til lillesøster for - vel, ikke lenge siden, bare tre uker, men det kjennes som en evighet fordi tredveårsgenseren kom og tok tid fra stripebuksene. Men nå er de endelig ferdige, i mykeste alpakka, og se så godt de passer!


Jeg har oppdaget at jeg elsker å strikke bukser til babyer. De brune jeg strikket etter Elizabeth Zimmermanns metode i Knitter's Almanac er i bruk nesten hver dag nå som det er kaldt. Jeg er så fornøyd med sokkeføttene - utrolig praktisk å kunne bare trekke dem over strømpebuksen og vips er hun klar til å gå nedi bæreselen eller vognen. Sokker detter jo alltid av.



Stripebuksen, som jeg har strikket etter mønster fra Garnstudio, har ingen innebygde sokker, i stedet har de lange bein som brettes opp, og som jeg tenker kan brettes ned når man er ute og bekymret for kalde tær. Før jeg fikk buksen på babyen så det ut som om oppbretten ikke ville sitte, men nå som lillesøster har buksene på seg ser det ut som det fungerer helt utmerket. Jeg har tatt dem på uten strømpebukse, selv om det er snø ute - litt for kosen nå innendørs, litt for å ta bilder av tærene hennes, litt fordi de er så myke - og så tenker jeg at det må være deilig å slippe å ha strømpebukse på seg hele tiden. Alpakkaen (Mirasol fra Du store alpakka) er også så varm at jeg kanskje bare tar på sokker og lar alpakkaen varme henne oppi vognposen.



Nå må jeg finne på en jakke som passer. Sidelengsjakken bruker samme garnet, men det blir litt for travelt med striper både oppe og nede tror jeg!

mandag 24. november 2008

Å slakte en gammel genser

Forleden ryddet jeg i strikkeprosjektene fra nittitallet og kastet faktisk et par sekkete men sirlig mønstrede halvstrikkede gensere - nå angrer jeg bittert, for jeg kunne ha lekt meg med å "slakte" dem, partert dem, kanskje halv-tovet dem litt, og sydd dem om til pannebånd og vesker, slik som D'jo hanne har gjort. Neste gang vet jeg i hvert fall hva jeg skal gjøre.

lørdag 22. november 2008

Fødselsdagskroner

Jeg elsker bloggen til Soulemama, og koste meg med boken hennes, The Creative Family: How to Encourage Imagination and Nurture Family Connections. Boken har mange små idéer som er lette å gjennomføre - som å gjøre fødselsdager litt mer staselige ved å lage en egen fødselsdagskrone til barnet som kan brukes år etter år, og evt. oppdateres etterhvert som barnet vokser til.




Jeg laget en slik til nevøen min i fjor til stor jubel (med en applisert ulv laget etter en tegning han selv lagde) og nå lager jeg til søsteren hans og til en sviger-niese - sviger-nevøene skal få etterhvert. Storesøster på tolv har imidlertid erklært meget tydelig at hun IKKE vil ha en slik en. Så barnslig er hun altså IKKE. Men de små vil like dem tror jeg nok - også er de så gøye å lage! Niesene ville begge ha rosa, og N. ba om en rev på sin krone - men ville ikke tegne en selv. Heldigvis fant jeg en søt liten rev på ebay til hele $2, så det gikk bra. Hun har bedt om blomsterpynt i tillegg, og så tror jeg jeg broderer pyntesting langs toppen. K. elsker hester, men hestebåndet jeg fant var hos en butikk som ville ha $20 i frakt!!! For en meter silkebånd! Så det ble bare prikkete bånd og blomster til henne i stedet - får håper kronen faller i smak likevel.

Jeg skal jo fortsatt lage til min egen lille baby, som har sin førte bursdag om fem måneder, og til alle svigernevøene, så det gjelder å samle litt idéer. Og jammen er det ikke mange bilder av slike kroner på Flickr. Se denne søte lille prinsen!


Leo the Birthday Prince, originally uploaded by Froken Fraken.

Oppskriften er enkel: klipp to stykker ullfilt (ikke vanlig filt, det er for tynt!) i kroneform. Pynt forstykket av kronen med bånd, broderi, påsydde knapper eller hva du vil, så syr du for- og bakstykket sammen for maskin eller hånd og husker å ha i litt strikk bak så kronen passer fint på et voksende barnehode.

Her er en krone hvor man bytte ut motivet for hvert år.


birthday crown, originally uploaded by elleryolivia.

Og her ser dere en søt detalj på en annen krone: en liten lastebil som kjører langs båndet som pynter nederkanten.

Birthday Crown Detail, originally uploaded by salt and chocolate.

Man kan brodere både raketter og sommerfugler:

may 12 052, originally uploaded by seeds into sprouts.

Eller applikere frosker, firfisler og blomster:

Bday crowns x4, originally uploaded by geminimama.

Nå har jeg jo aldri vært tilstede og sett hvordan barnet liker kronen sin - så jeg er nok litt spent på hvordan det blir når lillesøster her i huset får sin krone på seg på sin første bursdag. Og jeg er spent på hva jeg skal finne på til henne også - hun blir jo for liten til å si fra om yndlingsfarge og ønsket pynt. Men ritualer må skapes på en eller annen måte, så krone skal det nok bli.

fredag 14. november 2008

tredveårsgenseren er ferdig!


Se, jeg er ferdig med islenderen mamma aldri strikket ferdig!  Det er lenge siden jeg har strikket med så tjukt garn, og jeg var virkelig overrasket over hvor fort det gikk - et erme ble lett ferdig på en kveld, og når jeg fikk satt ermene og bolen på en pinne og begynt på mønsteret så ble det jo så artig - og det tok ikke mer enn et par-tre halvkorte kvelder det heller, litt på strikkekafé og litt her hjemme. Jeg er så fornøyd med den! Og når den ble vasket og strukket litt på så ser det ut som den fint passer til en femåring. Søsteren min og familien er på besøk nå i helgen, så da passer det fint å få henne til å snike den med så den er klar til fem-års-dagen til niesen min om et par uker. Jeg tror bare jeg må vaske den en ekstra gang, for det lukter fortsatt litt tredve-år-på-loftet av den.


Jeg tror dette blir et skikkelig ytterplagg - genseren er tjukk og sikkert varm som en ullkåpe. Vinden vel kan blåse litt gjennom den, men til gjengjeld så jeg da jeg vasket den at vann ikke trenger inn i den særlig lett. Disse gensrene må ha vært helt fantastiske til islandske fiskere før fleece og goretex. Jeg håper en barnehagejente også kan ha nytte av en.

Det eneste jeg ikke var så fornøyd med med å strikke denne genseren var at jeg ble så fryktelig tørr og ru i huden på hendene mine - jeg tror virkelig det må ha vært det tjukke garnet, for siden jeg begynte på genseren har jeg smurt og smurt hendene og likevel kjennes det ikke særlig godt. Så for å gjøre noe helt annet blir mitt neste prosjekt en genser i veldig tynn ull - to-tråds merinoull fra Nøstebarn, som skal bli en stripet rullegenser (men med ribb i stedet for rull) i lyngfarget gammelrosa og en lys gråfarge. Det er så deilig å se det tynne, tynne stoffet ta form mens jeg strikker! Og selv om det tar mye lenger tid å strikke tynt, så flyter det liksom lettere i hendene...


onsdag 12. november 2008

knappegøy

Jeg var innom Nøstebarn i går formiddag og kjøpte brunstripet ullbody (det ble den, ja, etter å ha sett den på Smileulls lille Tollef var jeg solgt - den var jo mye skjønnere i virkeligheten enn i nettbutikken... Og hadde jeg lånt bil og kjørt helt ut forbi Nesttun for å gå på Nøstebarn så måtte jeg jo ha garn i tillegg - litt lyngfarget og naturfarget merinoull ble det, til en rullegenser har jeg tenkt. Og så skulle jeg betale, og der var det jammen så tøffe knapper, jo! Jeg endte opp med bare en eneste knapp, for jeg er flink og holder meg (nesten) til budsjettet, og den ene lille knappen kostet nå også 50 kr. Men se så tøff den er! Så nå må jeg bare finne et strikkeplagg til lillesøster som trenger bare én eneste knapp, og det en litt stor en - den er 21 mm i diameter.

Knappene kommer fra Snella & Petronella og de har jo enda mange flere typer knapper i nettbutikken enn de hadde på Nøstebarn. Den jeg kjøpte er i kolleksjonen Tut og kjør! Jeg er så fornøyd med å ha en sånn liten rosa knapp med "guttete" motiv :)

tirsdag 11. november 2008

strikkekafénerver

Ooo, jeg skal for første gang på strikkekafé i kveld... er litt nervøs, men det går vel bra? Og jeg har til og med selskap av to som jeg kjenner, en fra barselgruppen min og en fra babysangen. Så det blir nok bra det, da.

Skal jeg ta med islenderen (som jeg snart er ferdig med!) eller stripebuksen jeg holder på med til lillesøster? Og er det pinlig at jeg ikke har noe hjemmestrikket skjerf og lue å ha på meg? Og i hvert fall ingen strikkegenser. Her går det bare i barnetøy, og barnet, hun skal pappaen passe på...

OPPDATERING NESTE MORGEN: Det gikk kjempefint!! Jeg hadde jo to kjekke venninner med meg, da, som var veldig kjekt. Rart å komme uten babyer, men også litt stas. Vi var åtte stykker på strikkekaféen tilsammen - to som strikket ting til en julemesse, det er tøft - men så var det visst også første gangen deres. Strikkepanja var der (måtte på Ravelry etterpå og sjekke hvem som var hvem - men er ikke helt sikre på alle) strikket på en utrolig sirlig og vakker liten vott på pinne 2,5 med en flettemønster så smått at man skulle tro det var gjort av trolldom. En dame strikket ullsokker i tre tråder med garn fra tre forskjellige nøster - kult, men kanskje ikke kult da hun måtte bruke et kvarter på å nøste opp floker... Og da jeg kom hjem var lillesøster badet, lagt og sov så søtt, og min flotte mann holdt akkurat på å sette på oppvasksmaskinen. Alt i alt en veldig kjekk kveld!

Silkebånd fra Portugal med rødhettemotiv

Se her, silkebånd designet av Rosa Pomar i Portugal med Rødhette-motiv!

Jeg fikk en liten ladning i forrige uke etter å ha sett bilde av Soulemamas fortsydde barneskjørt kantet med silkebåndet - og jeg kunne ikke dy meg for å bestille litt. Det kjekke med å bestille sånne småting på nett er jo at det koster så lite (€1.60 for meteren, og man trenger jo ikke så mange meter) og portoen på noe så forsvinnende lett det er jo heller ikke noe å snakke om. Også får man spennende småpakker fra Portugal med deilige småsaker! Og ikke minst, følelsen av å være bitte litt kjent med de som lager klærene og tingene man kjøper - har du f.eks. sett hvor nydelige Rosa Pomars Flickr bilder er?

Nå aner jeg ikke hva jeg skal bruke det til enda, men... Nåja, etter å ha gjenoppdaget et gammel NoaNoa skjerf i skapet med rødprikkete silkebånd på endene tenkte jeg jeg kanskje skulle ape etter dem, og sy litt på endene av et lite skjerf. Til lillesøster såklart - eller kanskje til meg :)

Siden jeg har bestilt noe fra Retrosaria får jeg visst nå eposter fra henne også - og i dag sto det at det var kommet nye mønster og nye silkebånd, med tekrus og med flyvende småpiker. Koselige saker. Men jeg tror jeg skal styre meg fra å kjøpe mer inntil jeg i det minste har funnet ut hva jeg skal bruke det jeg alt har til!

søndag 9. november 2008

Sidelangsjakke

I år kom høsten som julen på kjerringa - ikke bare manglet lillesøster ullbody, hun hadde ikke en eneste strikkejakke heller. Men det fins jo verre ting for en strikkegal enn å måtte strikke en ørliten jakke, og særlig når det fins morsomme oppskrifter som denne sidelengs-jakken fra Drops. Du begynner på venstre side foran, strikker fram til ermet, legger masker på en tråd, legger opp nye til ermet, osv - og alt med smarte striper som gjøres ved at du snur arbeidet før du har kommet fram til slutten av en rekke. Uff, det var dårlig forklart, men det var virkelig ganske lett. Og resultatet ble kjempestilig syns jeg - kanskje litt stor, men pytt, er ermene litt for lange så slipper man å tenke på votter. I hvert fall når vi har så deilig høstvær som i går!

mandag 3. november 2008

islenderen mamma aldri strikket ferdig

Da storesøster var bitteliten - altså for ti år siden eller mer - ga mamma meg en pose med garn og en halvferdig genser. "Denne begynte jeg å strikke til deg," sa hun. "Eller kanskje den var til søsteren din, jeg husker jammen ikke." 

Posen inneholdt både mønster og garn og pinner også til en islender i tykk "lopi" garn, som er islandsk ullgarn som nesten ikke er spunnet engang, bare tvinnet til en tjukk ulltråd. 

Jeg strikket den ikke ferdig til storesøster. Men i går hadde jeg opprydding av strikketøy på loftet, og da kom genseren fra søttitallet fram igjen. Jeg telte sting på bolen og den er strikket i størrelse 6 år. Niesen min fyller fem om et par-tre uker - mon tro om jeg kan få den ferdig til henne?

lørdag 1. november 2008

strikke kjøkkenklut?

Jeg tenkte lenge at vaskekluter, det var teit å strikke det. Men så har jeg sett noen i stilige farger og begynner å fantasere om opp-sjaining av kjøkkenet med små, kjappe strikkeprosjekter... Skal jeg i gang, så prøver jeg kanskje En rød tråds forklaring på hvordan strikke i patentstrikk med to farger og pene kanter. Vaskefillene hennes i dette mønsteret ble også fine. Men kanskje det likevel blir Ronilles kluter jeg lager - på en eller annen blogg jeg ikke lenger finner så jeg bilde av disse med broderte kantsting (hva heter blanket stitch egentlig på norsk?) i kontrastfarge - mye tøffere enn de dyre klutene på Ting og sånt.